BELFAST GIRLS

Av Jaki McCarrick

Ett land härjat av svält och fattigdom. Fem unga kvinnor som alla offrat något av sig själva för att överleva. Ett skepp - en möjlighet - ett nytt land byggt av solsken och drömmar.

Men ute på det mörka, vilda havet smyger lika mörka hemligheter fram - vilka har de varit, vilka kan de bli? Och när den största lögnen av alla hotar att sluka själva hoppet om ett nytt liv,

sluter de då samman eller griper de efter vapen?  

BATALJ Scenkonst är enormt stolta över att få presentera Sverigepremiären av

Jaki McCarrick's fenomenala pjäs BELFAST GIRLS, i regi av Malin B. Erikson.

Premiär på Teater Tre den 5 november 2019

Jaki McCarrick  

är en prisbelönt dramatiker och

författare. Hennes pjäs Leopoldville

 vann 2010 Papatango New Writing 

Award, och 2012 valdes Belfast Girls 

ut att utvecklas på National Theatre i

London - och har därefter spelats 

bland annat Chicago och Vancouver. 

Jaki har också vunnipriser för 

sin lyrik och skönlitteratur.

Malin B. Erikson 

är regissör och pedagog i scenisk

gestaltning. Efter att ha varit verksam utomlands i över 20 år är hon sedan

2016 tillbaka i Sverige. Till hennes breda

bakgrund hör allt från devised theatre 

och nyskrivna pjäser till klassiska verk

som Strindberg, Brecht och Pirandello. 

Malin har vunnit pris i bästa regi för

tre av sina uppsättningar.

OM FÖRESTÄLLNINGEN

Belfast Girls slungar oss tillbaka till 1800-talet och ett stycke europeisk historia som aldrig tidigare berättats på scen. Mitt under industrialiseringen och nya sjudande idéer om modern demokrati och kvinnors rättigheter, drabbas Irland av en enorm svältkatastrof som lämnar 

landet i spillror. Sarah, Judith, Hannah, Ellen och Molly tillhör de som erbjuds möjligheten att kliva på ett skepp som ska ta dem till Australien, en brittisk koloni. De hoppas kunna fly fattigdomen och skapa sig ett nytt liv, men de bär alla på hemligheter som hotar inte bara de sköra vänskapsband som växer fram mellan dem, utan även hoppet om en ljusare framtid. 

 

Berättelsen om de så kallade "orphan girls" som av brittiska myndigheter plockades från de irländska fattighusen och skickades till kolonierna är sann. Cirka 4000 flickor och unga kvinnor tros ha gjort den långa resan till havs, som en del av vad som kallades The Earl Grey Scheme. 

 

Det är på tiden att dessa kvinnor - samhällets övergivna och slagna men med tänder och klor kämpande - får berätta sin historia. 

Föreställningen spelas på svenska och riktar sig till vuxna och unga från årskurs 9.

Är du lärare och vill ta med din klass på föreställningen? Kontakta oss på 

info@bataljscenkonst.com eller 0704403654.

Manus                   JAKI McCARRICK

Regi                       MALIN B. ERIKSON

På scen                 SIRI BENGTÉN, LIV BJÖRK ZEHOUROU,

                               FANNY ROSÉN, TOVE SIMONSEN & MOA ÅSTRÖM

Scenografi

& kostym             MAJA DÖBLING

Ljusdesign            CHRISTINA KAMMA

Ljuddesign

& musik                DANIEL DOUHAN

Tekniker                ÖRJAN WENNBOM

Fotograf               THOMAS HULTGREN

Regiassistent       SONIA ÅSTRÖM

Översättning       TOVE SIMONSEN

Produktion           MOA ÅSTRÖM & TOVE SIMONSEN

Teaterförlag         Nordiska ApS - Köpenhamn

“En rak och dramatisk uppsättning. [...] Med enkla medel gestaltas hur hat och förnedring påverkat rollerna. Resan blir en verklig passagerit, samtliga får anledning att skärskåda sina liv, sitt hat och sina drömmar. Verkligheten hinner ifatt dem på skeppet mot framtiden. [...] Stycket innehåller också en kärlekshistoria, mellan den barska Judith med svart, jamaikansk bakgrund – utmärkt spelad av Liv Björk Zehourou – och den unga Molly, hon som är någon annan, gestaltad med fin skörhet av Siri Bengtén. [...] fina skildringar av olika livsöden. Texten visar grupptryck, rädsla för det nya men också hemlöshet – samt hopp.” 

Lars Ring, Svenska Dagbladet

"Och mycket riktigt vibrerar hettan mellan debuterande Liv Björk Zehourous Judith och Siri Bengténs hemlighetstyngda Molly, när de i en stark scen skyddslöst griper efter varandra med allt sitt bagage av svultna flickdrömmar. [...] McCarricks text, överförd till otvungen svenska av Tove Simonsen som också spelar en av rollerna, skildrar de vidriga livsvillkoren för unga utsatta kvinnor på det dåtida irländska samhällets botten, svältfödda, prostituerade, utnyttjade. Pjäsen utspelar sig på fartyget som ska ta dem till det nya landet, som bekant från början en brittisk straffkoloni, och den ram av samtidig oändlighet och instängning som flykten till havs skapar åt föreställningen ger dagsaktuella associationer."

Hanna Nordenhök, Expressen

“Det är en intressant historia och den känns ju hög aktuell med alla flyktingar runt om i världen som tvingas fly eller som har det så dåligt i sitt hemland att den enda utvägen är att bege sig på en lång resa någon annanstans för att söka lyckan utan att veta om det verkligen blir så. [...] Och när de väl ankommer till Australien och pjäsen slutar så känner man att man skulle vilja veta vad som hände med dem i det nya landet.”  

Annette Stolt, Konsert & Musikal

BELFAST GIRLS was first presented at The King’s Head Theatre, Islington, London

on August 1st 2011 as part of the theatre's Monday night Without Decor season.

och